Υγεία & Διατροφή

Άμα είσαι κάποιος,ζεις περισσότερο…

Άμα είσαι κάποιος,ζεις περισσότερο…

Δεν χρειάζεται ίσως οι επιστήμονες να μας πουν αυτό που βλεπουμε και ξέρουμε.Οι βασιλιάδες,οι πολιτικοί,οι επιφανείς και οι πλούσιοι ζουν περισσότερο από τους άλλους κι αυτό δεν οφείλεται μονο στην δυνατότητά τους για καλύτερη υγεία και περίθαλψη.Τα γονίδια παίζουν ρόλο και μεταβάλλονται όταν κάποιος ανεβαίνει κοινωνικό επίπεδο.

Αυτό τουλάχιστον έχει αποδειχθεί στις….μαιμούδες!

Οpως σημειώνει η αμερικανίδα καθηγήτρια Εξελεκτικής Ανθρωπολογίας και Βιολογίας Τζένι Ταγκ “η άνοδος  στην κοινωνική ιεραρχία και η βελτίωση του κοινωνικού «στάτους» αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον στις μαϊμούδες, όπου έγιναν τα πειράματα μας”.

Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει επίσης σε άλλα είδη ζώων, αλλά και στους ανθρώπους.

Η μελέτη δείχνει ότι το χρόνιο στρες της ζωής στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας μπορεί να επιδεινώσει την υγεία, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου. Προηγούμενες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι το κοινωνικό στάτους επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που ενεργοποιούνται (εκφράζονται) ή απενεργοποιούνται (σιγούν) τα γονίδια στο εσωτερικό των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει γιατί υπάρχει σαφής «ψαλίδα» ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, η οποία μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα δέκα χρόνια σε ορισμένες χώρες. Η ανισότητα αυτή συνήθως αποδίδεται στις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και στις διαφορές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα κ.α.), αλλά μπορεί επίσης να υπεισέρχεται και ένας βιολογικός παράγων, όπως δείχνει η νέα έρευνα σε ρέζους μακάκους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια εξελικτικής ανθρωπολογίας και βιολογίας την κα Τζένι Τανγκ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, πήραν δείγματα και μελέτησαν χιλιάδες κύτταρα και γονίδια από 45 πειραματόζωα.

Gui

November 25th, 2016

No comments