Αθλητισμός

14 Ιουνίου 1987 30 χρόνια μετά

14 Ιουνίου 1987 30 χρόνια μετά

Απίστευτο πόσο γρήγορα περνάνε τα χρόνια. 30 χρόνια πριν, σαν να ήταν χθες, εκείνες οι στιγμές που όλοι, ανεξάρτητα από αθλητικές και πολιτικές πεποιθήσεις, γίνανε ένα σώμα, μία κραυγή αλλά πολλές φωνές, φωνές χαρούμενες που τρέχαν από άκρη σε άκρη στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, στις μεγάλες πλατείες, σε κάθε περιοχή στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει Ελληνισμός. Μία μικρή εθνική ομάδα μπάσκετ που κάπου στα τέλη τη δεκαετίας του ’50 έφτασε στην 8η θέση της Ευρώπης, και από τότε χάθηκε, μία χώρα που δεν είχε επιδείξει μεγάλες επιτυχίες, κατάφερε και σήκωσε ένα κύπελλο. Δεν είναι όμως μόνο το κύπελλο , δεν είναι μόνο η πρώτη θέση .. είναι αυτή η δύναμη και το πάθος που έβγαλαν 12 αθλητές με διαφορετική προσωπικότητα αλλά με ένα ”πιστεύω” και με ένα ”θέλω”.. λέξεις που σήμερα χάνονται σε πολλούς τομείς.

untitledgaaaÖÉËÉÐÐÏÕ ÃÊÁËÇÓ ÃÉÁÍÍÁÊÇÓ ÉÙÁÍÍÏÕ ÓÔÁÕÑÏÐÏÕËÏÓ ÄÁÄÉÔÓÏÓ / ÐÁÍÇÃÕÑÉÊÏ ÅÈÍÉÊÇÓ ÅËËÁÄÁÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÊÁÔÁÊÔÇÓÇ ÔÏÕ ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 87

Τότε,το 1987, σαν σήμερα ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης, ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φασούλας και τα άλλα παιδιά μας έκαναν υπερήφανους. Όχι μόνο γιατί σηκώσαμε το κύπελλο, αλλά γιατί κοιτάξαμε κατάματα την καλύτερη Γιουγκοσλαβία όλων των εποχών, και μάλιστα την νικήσαμε 2 φορές, μία στους ομίλους και μία στα ημιτελικά.

Μας έκαναν υπερήφανους γιατί παρέδωσαν μαθήματα ψυχής σε όλους μας στον τελικό με τη Ρωσία, την καλύτερη Ρωσία που έχει βγει ποτέ.

gaaaaaGalis_Eurobasket1987

Ήταν η εποχή που ο αθλητισμός άνοιγε τα φτερά του στη χώρα μας και ένα σημαντικό λιθαράκι ήρθε από αυτή την επιτυχία. Χιλιάδες παιδιά έπαιζαν μπάσκετ από την επόμενη κιόλας μέρα.

Χιλιάδες μπασκέτες έγιναν παντού.. σε σχολεία, σε αλάνες, παντού θα έβρισκες παιδιά να έχουν μαζί τους την μπάλα του μπάσκετ. Και από κει και πέρα ήρθαν και άλλες επιτυχίες. Όμως αυτή ήταν η πρώτη.. η καλύτερη.. η πιο αθώα ίσως.. η πιο γλυκιά σίγουρα. 14 Ιουνίου 1987. Οι βολές του Αργύρη Καμπούρη γράφουν στον πίνακα Ελλάδα- Ρωσία 103-101. Οι αντίπαλοι υποκλίνονται στην ανωτερότητα της Ελλάδας. Οι Έλληνες υποκλίνονται στους παίκτες αυτούς που με το πάθος τους έδειξαν ότι όταν παλεύεις κερδίζεις.. και ακόμα και αν δεν κερδίσεις, σίγουρα δε χάνεις. Γιατί, αυτός που χάνει είναι αυτός που δεν έχει όνειρα και δεν προσπαθεί.

anti

June 14th, 2017

No comments