Υγεία & Διατροφή

Λιγότερο το λάδι φέτος-Βακτήριο απειλεί τους ελαιώνες

Λιγότερο το λάδι φέτος-Βακτήριο απειλεί τους ελαιώνες

Το 2016 είναι ίσως μια από  τις δύσκολες χρονιές για το ελληνικό ελαιόλαδο. Η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 20% αλλά το χειρότερο είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί έχουν λόγο να ανησυχούν για την έλευση ενός βακτηρίου,η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Xylella fastiodiosa ή «έμπολα της ελιάς»

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου λένε ότι

«κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί. Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι».

Ωστόσο η χώρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας καθώς έχουμε πλεόνασμα ενώ υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της  τάξης του 10-15%. Συνεπώς υπάρχουν αποθέματα αλλά θα επηρεαστούν  οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο ενώ θα λείψει και η καλή ποιότητα.

Στο μεταξύ έχει σημάνει συναγερμός σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές που γειτονεύουν με την Ιταλία(Ιόνιο, Πελοπόννησος)  λόγω της απειλής του βακτηρίου Xylella

Το βακτήριο σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα , μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, να εντοπίστηκε και στην Ισπανία. «Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής», λένε επιστήμονες της ΣΕΒΙΤΕΛ. Οι ειδικοί επιστήμονες καλούν όποιον εντοπίσει στα δέντρα του «κάποια ένδειξη που δεν γνωρίζει, δεν είναι δηλαδή από τις απλές ασθένειες, να απευθύνεται άμεσα στους τοπικούς γεωπόνους, έτσι ώστε αν έχουν ένα – δύο δέντρα πρόβλημα, να κόβονται και να καίγονται χωρίς καμία καθυστέρηση». Το βακτήριο  καταστρέφει το δέντρο, το οποίο μόλις προσβληθεί, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Γι’ αυτό, έχει δοθεί εντολή να εκριζωθούν τα άρρωστα δέντρα στην Ιταλία. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος καταπολέμησης του βακτηρίου που δεν προσβάλλει μόνο ελιές αλλά και άλλα δέντρα».

 

Στην Ελλάδα , 600 χιλιάδες οικογένειες είναι ελαιοπαραγωγοί, πολλοί από αυτούς κατοικούν σε αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και έχουν ελαιόδεντρα αλλού, σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Η ελιά είναι την ίδια ώρα μια καλλιέργεια που βοηθάει να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην περιφέρεια και να ζήσει με το εισόδημα από αυτήν. Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη σημασία για την εθνική μας οικονομία, για τη διατροφή μας.

Gui

November 28th, 2016

No comments