Υγεία & Διατροφή

Όταν το σεξ δεν κάνει (μόνο) καλό

Όταν το σεξ δεν κάνει (μόνο) καλό

Μπορεί να σας καλομάθαμε τόσο καιρό με τις έρευνες όπου το συχνό σεξ κάνει καλό στον οργανισμό, εντούτοις πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Το σεξ λοιπόν χαλαρώνει, ισορροπεί, ηρεμεί, προσφέρει απόλαυση και συμβάλει στη διατήρηση της υγείας μας. Με προϋποθέσεις όμως, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια ερωτική επαφή μπορεί να έχει δυσάρεστες ή και επικίνδυνες για την υγεία μας συνέπειες.

1. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα: Τα χλαμύδια, ένας μικροοργανισμός που μολύνει τον τράχηλο της μήτρας, είναι ένα από τα πιο συχνά μεταδιδόμενα σεξουαλικά νοσήματα και επιπλέον είναι δύσκολο να διαγνωστεί αφού δεν δίνει συμπτώματα. Αν δεν τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν πόνους στην πυελική κοιλότητα, εξωμήτρια κύηση, αυξημένο ποσοστό αποβολής και, τέλος, στειρότητα. Όμως, κι άλλα μικρόβια και ιοί σχετίζονται με την πρόκληση στειρότητας όπως τα μυκοπλάσματα και η βλεννόρροια. Η πιο απλή και ασφαλής λύση για την αποφυγή τους είναι το προφυλακτικό.

2. Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου: Οι γυναίκες που είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή που ο σύντροφός τους είχε πολλές προηγούμενες ερωτικές σχέσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου. Οι συχνές τραχηλίτιδες, σε όποιο μικρόβιο κι αν οφείλονται, αποτελούν καλό έδαφος για ανάπτυξη δυσπλασιών ή ακόμη και καρκίνου του τραχήλου. Πιο ύποπτος όμως είναι ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), ορισμένοι τύποι του οποίου σχετίζονται άμεσα με αυτό τον καρκίνο. Εάν έχετε πολλές σχέσεις, εσείς ή ο σύντροφός σας, καλό είναι να μην αμελείτε την τακτική εξέταση από το γυναικολόγο σας και να κάνετε με συνέπεια το Τεστ Παπ και να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ακόμη και αν τίθεται θέμα εγκυμοσύνης.

3. Μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και τσούξιμο: Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν μικρόβια ή μύκητες, μια μικρή ενόχληση στο σπέρμα ή και στο προφυλακτικό μπορεί να συμβεί. Πολλές φορές η ενόχληση αυτή είναι δυνατόν να σχετίζεται με μύκητες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή ακόμη και με αλλεργία στο υλικό του προφυλακτικού. Σε αντίθεση όμως με άλλα μικρόβια, οι μύκητες αντιμετωπίζονται εύκολα και με επιτυχία με τοπικές αλοιφές και κολπικά υπόθετα.

4. Μπορεί να προκαλέσει κυστίτιδα: Πολλές γυναίκες υποφέρουν από κυστίτιδα και πόνο κατά την ούρηση. Η ενόχληση αυτή σχετίζεται με το σεξ, αφού κατά τη διάρκειά του και με το ερωτικό παιχνίδι είναι ευκολότερη η μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό προς τον κόλπο και την ουρήθρα. Φαίνεται επίσης ότι η τριβή της κλειτορίδας στο αντρικό σώμα και οι μικρορωγμές που προκαλούνται στο δέρμα σχετίζονται επίσης με την κυστίτιδα. Ένας τρόπος που συστήνουν οι γιατροί για να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης είναι το τοπικό πλύσιμο πριν και μετά το σεξ και η ούρηση μετά την ερωτική πράξη.

Gui

October 14th, 2017

No comments